Розлучення, не виходячи з дому. Як розірвати шлюб на відстані

З початку повномасштабної війни кілька мільйонів жінок виїхали за кордон чи евакуювалися до безпечних регіонів України. Багатьох чоловіків мобілізували або вони стали на захист країни добровільно. На жаль, ці обставини зруйнували багато родин. Такі реалії життя і на проблему не можна заплющувати очі, особливо коли йдеться про захист прав дитини.

Одружитися зараз можна за добу, вже давно є така адміністративна послуга. Можна навіть зробити це онлайн через додаток «ДІЯ». А ось отримати розлучення – складніша процедура. А якщо у пари є спільні неповнолітні діти, тим, хто розлучається, потрібно пройти через суд.

Втім, судова реформа останніми роками дещо спростила цю процедуру для громадян. Зараз можна розлучитись або отримати інші судові послуги, не виходячи з дому, через сервіс «Електронний суд».

Особливо це полегшило життя мешканцям територій, де відбуваються воєнні дії. Наприклад, на Донеччині, на початку війни всі суди евакуювалися з регіону. І лише згодом територіальна підсудність справ відновилася в тих містах, де ситуація більш-менш безпечна.

Як розлучитись швидко і безболісно для обох сторін і при цьому захистити права дітей, читачам «Острова» розповіла юристка сімейного права Олена Ковальова.

– Олено, нещодавно у додатку «ДІЯ» з'явилася послуга – реєстрація шлюбу. За логікою, якщо можливий онлайн-шлюб, то чому б не зробити віртуальним і розлучення?

– Поки що така функція неможлива, зате можлива віддалена взаємодія з юристом, який зведе до мінімуму відвідування різних офіційних установ для свого клієнта. Якщо між сторонами є повна довіра, то розв'язувати такі питання як розлучення та аліменти можна не виходячи з дому.

У процесі спілкування я повинна переконатися в правильності документів, що надаються, обговорити кінцеві цілі, щоб отримати бажаний результат. Все це можна зробити у телефонному режимі. Зараз такий ритм життя, що простіше робити онлайн.

– Як бути тим, хто перебуває за кордоном?

– Наразі немає територіальних обмежень. Можна звернутися абсолютно до будь-якого юриста на території України та навіть за її межами, якщо він має дозвіл на зайняття юридичною діяльністю.

Нещодавно я оформляла розлучення для своєї клієнтки. Почали коли вона була ще на території України, а на аліменти подали вже після її виїзду за кордон. Я самостійно вела весь процес. Комунікували ми телефоном.

– Якою є статистика розлучень після початку повномасштабної війни у вашій особистій практиці? Їх побільшало чи стало менше?

– У моїй практиці розлучень побільшало у період воєнного стану. Мабуть, це пов'язано з тим, що багато сімей зараз живуть окремо. У подружжя виникають різні інтереси. На жаль, відстань роз'єднує.

– Хто частіше стає ініціатором розлучення, чоловіки чи жінки?

– Найчастіше до мене звертаються жінки.

– Яке питання найбільше турбує клієнтів при розлученні?

Мабуть, це: Хтось з подружжя не хоче розлучатись, що мені робити? Через це нас можуть не розлучити?

Відповідь дуже проста: все одно отримаєте розлучення.

Причиною навмисного затягування процесу може стати не бажання зберегти шлюб, а намір здійснити операції, наприклад, з нерухомістю, щоб не ділити її після розлучення. Але Сімейний кодекс України каже, що шлюб – це вільний вибір чоловіка та дружини. І примушувати жити у шлюбі не допускається.

Якщо партнер не йде на розлучення добровільно, тоді необхідно підготувати позовну заяву про розірвання шлюбу та звернутися з нею до суду.

Ще популярне питання, чи можна розлучитися, якщо я за кордоном? Так, можна. Необхідно зв'язатися з юристом, який займатиметься цим питанням, чи самостійно подати позов через систему «Електронний суд».

– Розкажіть про це докладніше.

– Необхідно зареєструватись у державній системі електронної ідентифікації за допомогою електронної пошти. У систему можна заходити через додаток «Дія». Подати заяву та завантажити документи. Потім сплатити на сайті судовий збір.

Якщо заява була подана успішно, то через «Електронний суд» та «Дію» можна буде відстежувати, як просувається справа: рішення суду, листи, дати засідань з'являтимуться на сайті, а повідомлення про них людина отримає електронною поштою.

У системі є приклади позовних заяв. Якщо складно розібратися, можна довірити це юристу, спокійно пити каву та ні про що не переживати. Тому що у фахівця більше знань, навичок та умінь це зробити.

– Що ще треба врахувати під час розлучення для успішного завершення справи?

– При розлученні неминуче виникає питання розподілу майна. Багато клієнтів вважають, що це потрібно поєднати в одному позові. Я завжди раджу розділяти розлучення та поділ майна на два окремі позови, як і аліменти. Це можна робити паралельно чи по черзі. Судових зборів буде більше, але результат ми отримаємо ефективніший.

Є такі розлучення, які тривають роками саме через майно. Судовий процес може спеціально затягуватись однією зі сторін. А якщо позови поділено, то розірвання шлюбу в середньому відбувається від двох до шести місяців. За законом на розподіл майна можна подати протягом трьох років із дати розлучення.

– Чи можна подати на аліменти ще до розлучення, щоб врахувати інтереси дитини?

– У суспільстві склалася традиційна думка, що на аліменти можна подати лише після розлучення. Як не дивно, але у цьому впевнені більшість жінок. Дехто живе у шлюбі досить довго і при цьому ущемлений у фінансовому плані. Насправді аліменти можна стягнути, перебуваючи у шлюбі, під час розлучення та після нього.

Тому що розірвання шлюбу та стягнення аліментів – це дві різні суперечки, які не впливають одна на одну. Пам'ятайте про це право і не бійтеся його реалізувати за потребою.

– А якщо чоловік не працює, чи варто подавати на аліменти?

– Ще один міф для жінок, якщо чоловік не має офіційних джерел доходу, даремно подавати позов про стягнення аліментів.

«З чого він платитиме аліменти? Я тільки витрачуся на юриста, на судові витрати і все без ладу», – багато хто міркує саме так. Але це не правильно.

Бо стягнути аліменти можна також з безробітної людини. Просто треба вміти працювати із виконавчою службою.

У моїй практиці був такий приклад. Жінка звернулася по допомогу. З чоловіком вона розлучилася, має п'ятирічну дитину. Колишній чоловік офіційно не працює, аліменти не платить, але при цьому живе досить забезпечено.

У процесі я з'ясовую, що на нього зареєстровано автомобіль вартістю 300 тисяч гривень. Це власна машина, якою він їздить. Крім того, веде підприємницьку діяльність неофіційно.

Клієнтка подає позов про стягнення аліментів, нарахування йде, отже, зростає заборгованість. Коли вона за термінами доходить, наприклад, до трьох місяців, ми можемо подавати інформацію на людину про внесення до реєстру боржників.

За законом, якщо є заборгованість зі сплати аліментів, можна обмежити чоловіка у праві водіння. Але зазвичай це не дуже працює. А от коли його вносять до реєстру боржників, блокуються особисті банківські картки. Наш «підопічний» навіть на це не реагував.

Ми зачекали, доки заборгованість зросла 300 тисяч, це була багаторічна робота. Але клієнтці втрачати не було чого. За цей час ще нарахували штраф та пеню. Вийшло трохи більше вартості автомобіля чоловіка. І потім цей автомобіль списали коштом аліментів, які він мав платити для дитини.

– Олено, наприкінці інтерв'ю дайте кілька рекомендацій нашим читачам.

– Часто після розлучення жінки (ми говоримо про жінок, як про частіших ініціаторів розлучення) впадають у відчай: що ж робити далі? Розлучення – це не вирок, а новий етап життя, який просто забирає багато часу та емоцій. Коли ви звільнилися від негативних відносин, настає момент, щоб приділити час собі.

Я завжди рекомендую клієнтам робити висновки з минулих стосунків та не переносити ці помилки у майбутнє. Рекомендую не з морального боку, як може здатися, а саме з юридичного.

Якщо є спільна дитина, приберіть емоції та не перешкоджайте партнеру виконувати свої батьківські обов'язки. Партнер має право регулярно бачити дитину та спілкуватися з нею.

Позбавляючи спілкування, ви караєте не колишнього чоловіка, а свою дитину. Оскільки участь у житті – це обов'язки обох батьків. Для дитини мама і тато – однаково рідні. Мама – це одне крильце, тато – інше. І дитина щаслива, коли ці крильця махають з двох сторін.

Для цього не обов'язково жити разом однією сім'єю, але якщо вони є, то у дитини політ йде рівний по життю. Звичайно, це правило працює, якщо батьки адекватні.

 

Олена Єрмоленко, Покровськ, для «ОстроВа»

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті